zaterdag 28 januari 2012

Kaart Canada en Ottawa, provincies, territoria

Kaart Canada, steden, wegen, spoorwegen, meren, rivieren: CIA
Canada is een land in Noord-Amerika met 33.487.208 inwoners (2009). De hoofdstad is Ottawa en de officiële talen van het land zijn Engels en Frans.

Canada grenst in het zuiden aan de Verenigde Staten en in het noordwesten aan de Amerikaanse staat Alaska.

In het noordwesten ligt het land tegenover Groenland.

In het oosten ligt Canada aan de Atlantische Oceaan en in het westen aan de Grote Oceaan. In het noorden ligt de Noordelijke IJszee.

Canada is een federale staat met 10 provincies en 3 territoria en een parlementaire constitutionele monarchie. Het staatshoofd van Canada is koningin Elizabeth II.

In Canada wordt koningin Elizabeth II vertegenwoordigd door de gouverneur-generaal. Het hoofd van de Canadese regering is de minister-president.

De nationale feestdag van het land heet Canada Day en valt op 1 juli. Dit is de dag waarop in 1867 de Confederatie van Canada (Dominion of Canada) tot stand kwam.

Klimaat en toerisme
Het klimaat van Canada wordt onder andere gekenmerkt door de relatief warme Koero Sjiwo-driftstroom langs de westkust. Daardoor heeft het westen van Canada een gematigd klimaat.

De Rocky Mountains zorgen voor een obstakel voor gematigde westelijke maritieme luchtstromingen, maar ook dat koude polaire lucht niet naar de westkust kan doordringen.

Verder is de aanwezigheid in het noorden van de Noordelijke IJszee van invloed op het klimaat, evenals de koude Labradorstroom, die langs de oostkust zuidwaarts stroomt.

Hierdoor blijven de temperaturen daar veel lager dan langs de westkust.

Canadese kust
De kusten van Canada zijn een belangrijke trekpleister voor toeristen. Ze hebben een totale lengte van ongeveer 23.700 kilometer. In het noorden en noordwesten ligt de Arctische Archipel, een verzameling van grote, merendeels lage en vlakke eilanden, .

De Arctische Archipel wordt gescheiden door zeestraten. De grootste eilanden zijn Baffin, Ellesmere, Victoria, Newfoundland en Vancouver.

Steden Canada
Naast de hoofdstad Ottawa zijn een aantal andere grote steden in Cnada: Toronto, Montréal, Calgary, Québec, Vancouver, Edmonton, Winnipeg, Halifax, St. John's, Regina, Saskatoon.

Kaart steden Canada: CIA

Kaart Canada provincies en territoria
Canada bestaat uit 10 provincies en 3 territoria. De provincies zijn Brits-Columbia (hoofdstad Victoria), Alberta (Edmonton), Saskatchewan (Regina), Manitoba (Winnipeg), Ontario (Toronto).

Quebec (Quebec), New Brunswick (Fredericton). Nova Scotia (Halifax) Prins Edwardeiland (Charlottetown), Newfoundland en Labrador (St. John's).

De 3 territoria in Canada zijn: Yukon (hoofdstad Whitehorse) Northwest Territories (Yellowknife) en Nunavut (Iqaluit).

Kaart Canada, provincies, territoria: CIA

Kaart Canada
Het Noord-Amerikaanse land Canada grenst aan de Verenigde Staten. De hoofdstad is Ottawa. Ten noordoosten van Canada ligt Groenland.

Kaart Canada topografie: CIA