zondag 12 augustus 2012

Kaart Mexico en Mexico-Stad, Yucatan

Kaart Mexico: CIA
Mexico heet officieel de Verenigde Mexicaanse Staten. Het is een land in Noord-Amerika met 111.211.789 inwoners (2009). De hoofdstad is Mexico-Stad en de officiële taal is Spaans.

Mexico grenst in het zuidoosten aan de Midden-Amerikaanse landen Belize en Guatemala.

In het noorden grenst het land aan de staten Californië, Arizona, New Mexico en Texas van de Verenigde Staten van Amerika.

Het land ligt in het westen aan de Grote Oceaan en in het oosten aan de Golf van Mexico.

Ook enkele eilanden behoren tot Mexico.

Het land is na Brazilië en Argentinië in grootte het derde land van Latijns-Amerika.

Mexico is een federale republiek die bestaat uit 31 staten en een Federaal District, de hoofdstad Mexico-Stad.

Drievierde van Mexico wordt ingenomen door Mesa Central, de Centrale Hoogvlakte. Deze wordt begrensd door de bergruggen en steile rotswanden van de Sierra Madre Occidental, de Sierra Volcánica Transversal en de Sierra Madre Oriental.

De vlakte langs de kusten van de Golf van Mexico strekt zich uit vanaf de Río Grande tot aan het schiereiland Yucatán. Een groot deel van dit laagland bestaat uit moerassen en lagunes. Landinwaarts gaat dit gebied over in lage heuvelruggen.

Langs de kust van van de Grote Oceaan liggen laaglanden. Deze bestaan uit lange heuvels en vlakten. In het noorden gaan deze gebieden over in de Sonorawoestijn; naar het zuiden vormen zij een smalle kuststrook.

Het bergachtige schiereiland Baja California kent steile hellingen naar de Golf van Californië en vrij brede kustvlakten richting de Grote Oceaan.

Klimaat en toerisme
Het klimaat van Mexico kan in verschillende gebieden worden verdeeld. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen tussen de westkust, de oostkust en de Centrale Hoogvlakte.

De hoogvlakte kent een koel klimaat, de tierra fría. De andere klimaatzones zijn de gematigde tierra templada en de hete zone tierra caliente.

Steden Mexico
Naast de hoofdstad Mexico-Stad zijn een aantal andere steden in Mexico: Ciudad Juárez, Ciudad Nezahualcóyotl, Ecatepec, Guadalajara, León, Monterrey, Puebla, Tijuana, Acapulco, Aguascalientes, Cancún, Chihuahua, Chimalhuacán.

Ciudad López Mateos, Culiacán, Guadalupe, Hermosillo, Mérida, Mexicali, Morelia, Naucalpan, Querétaro, Saltillo, San Luis Potosí, San Nicolás de los Garza, Tlalnepantla, Toluca, Torreón, Veracruz, Zapopan.

Kaart steden Mexico: CIA

Kaart Mexico
Het Midden-Amerikaanse land Mexico grenst in het noorden aan de Verenigde Staten en in het zuidoosten aan Guatemala en Belize.

Mexico topografie: kaart CIA

Kaart Mexico 1919
De onderstaanse kaart van Mexico is afkomstig uit A Handbook of Mexico. Groot-Brittannië. Naval Intelligence Division, 1919.

Kaart Mexico, in: A Handbook of Mexico, 1919