zaterdag 29 december 2012

Kaart Rocky Mountains – Canada, Verenigde Staten, Noord-Amerika

Kaart Rocky Mountains: CIA
De Rocky Mountains is een hooggebergte in het westen van Noord-Amerika. Het gebergte strekt zich uit over het westen van Canada en het westen van de Verenigde Staten van Noord-Amerika.

Het berggebied wordt ook wel aangeduid als de “Rockies” en in het Nederland als het Rotsgebergte.

Het bergmassief is onderdeel van de Noord-Amerikaanse Cordillera (North American Cordillera). Dit is een bergachtig gebied, ten westen van de Great Plains, dat zich uitstrekt van Alaska tot in het zuiden van Mexico.

De Cordileren zetten zich voort in de Andesketen van Zuid-Amerika.

Met Rocky Mountains wordt gewoonlijk het gebied gedefinieerd dat zich uitstrekt van de rivier de Liard, in de Canadese provincie Brits-Columbia in het noorden, tot de Rio Grande in de Amerikaanse staat New Mexico in het zuiden.

De Rocky Mountains hebben een lengte van ruim 4.800 kilometer en een breedte van 110 tot 480. Ze strekken zich uit vanaf de Amerikaanse staat New Mexico, in het zuidwesten van de Verenigde Staten, naar het westen van Canada en Alaska.

Het gebergte ligt tussen de Great Plains aan de oostkant en heeft een serie bassins en laagtes aan de westkant.

De hoogste top in de Rocky Mountains is met een hoogte van 4.402 meter de Mount Elbert. De berg ligt in de Amerikaanse staat Colorado.

Continental Divide
De Rocke Mountains vormt de waterscheiding, de Continental Divide, tussen de rivieren die in het oosten in de Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico uitmonden, en in het westen in de Grote Oceaan.

Vier groepen Rocky Mountains
De Rocky Mountains zijn qua structuur in vier groepen te onderscheiden. De eerste groep zijn de Canadian Rockies in Brits Columbia en Alberta. Deze vormen een lange geplooide keten waar met veel overschuivingen.

De tweede groep vormen de Northern Rockies. Deze liggen voornamelijk in de Amerikaanse staten Montana en Idaho.

Zij vormen een versneden bergland, waarin de Lewis Range en Big Belts Mountains in het oosten en de Bitterroots Mountains in het westen als hoofdketens zijn te onderscheiden.

De derde groep zijn de Central Rockies in de Amerikaanse staat Wyoming. Zij bestaan uit een aantal bekkenlandschappen die door hoge bergkammen van elkaar worden gescheiden.

Hier liggen de Bighorn Mountains, het Bighorn Basin, de Absaroka Mountains, het Windriver Basin, de Windriver Range en de Teton Range.

De vierde groep zijn de Southern Rockies. Deze worden door de Uinta Mountains scherp van het Sweetwater Basin gescheiden. Deze Southern Rockies vormen het hoogste gedeelte van de Rocky Mountains.

In de staat Utah zet de Wasatch Range zich richting het Colorado Plateau voort, dat niet meer tot de Rocky Mountains behoort.

De oostelijke keten van de Rocky Mountains zet zich voort in New Mexico als de Sangre de Christo Mountains, Sacramento Mountains en Guadalupe Mountains.

Klimaat en vakantie
De Rocky Mountains kennen door de centrale ligging een continentaal klimaat. De neerslag is in het algemeen gering, maar in het noorden groter dan in het zuiden.

De droogte is in het zuiden door verdamping zo groot dat daar sprake is van een woestijnklimaat.

In het noorden van de Canadian Rockies wordt het klimaat arctisch. In ale delen van de Rocky Mountains kunnen in de winter dikke pakken sneeuw vallen.

De Rocky Mountains bestaan uit steile bergtoppen en diepe valleien. Het berggebied is een populaire vakantiebestemming voor kampeerders, tourfietsers, wandelaars, bergbeklimmers, kanoërs, vissers, jagers.

In de Rocky Mountains liggen ook tal van skigebieden.

Grote delen van het berggebied zijn beschermd als nationale parken en bossen.

In de Rocky Mountains leeft een groot aantal soorten wilde dieren, zoals de wapiti, elanden, muilezel, witstaarthert, gaffelbokken, sneeuwgeiten, dikhoornschapen, zwarte beren, grizzlyberen, coyotes, lynxen, veelvraten.

Een aantal populaire vakantiebestemming in de Verenigde Staten in de Rocky Mountains zijn Pikes Peak, Royal Gorge, het Rocky Mountain National Park, het Yellowstone National Park, het Grand Teton National Park, het Glacier National Park, de Sawtooth National Recreation Area.

In Canada trekken veel toeristen voor een vakantie naar het Nationaal Park Banff, het Nationaal Park Jasper, Nationaal Park Kootenay, Waterton Lakes National Park, Nationaal Park Yoho.